Claritatea

Pentru nașterea unor pietre prețioase perfecte sunt necesare niște condiții perfecte. O mică fluctuație a temperaturii, prezența unor alte substanțe în apropiere pot duce la apariția unor incluziuni. Ținând cont de faptul că diamantele s-au format în decursul a milioane de ani, este ușor să ne închipuim că într-adevăr au trecut prin multe schimbări ale condițiilor de mediu. Dar aici vorbim despre imperfecțiuni miscroscopice. În termeni absoluți, fiecare diamant are imperfecțiuni, felul și măsura acestora însă pot fi variate. Deoarece fiecare diamant este unic, claritatea joacă un rol important și în clasificarea lui. Caracteristicile care, în linii mari, sunt considerate defecte, se numesc incluziuni în comerțul cu bijuterii.

Instrumente pentru analiza clarităţii: lupa de magnificare cu cadru din din trei lentile (mărește de 10 ori),  microscop pentru diamante D-Scope, schneider Diamond Graduating Lamp – lampă pentru analiza culorii

Pentru cunoscători, incluziunile ce apar în diverse pietre pot spune multe. Spre exemplu, în ceea ce privește întrebarea dacă diamantul e natural sau artificial – unele resturi metalice sunt caracteristice pentru pietrele artificiale. Incluziunile pot da indicații și despre locul de origine al respectivului diamant. Nu în ultimul rând, în cazul diamantelor, claritatea este un factor decisiv în stabilirea prețului, mai mult decât în cazul altor pietre prețioase.

La pietrele prețioase sunt frecvente incluziunile minerale, ce pot fi de același tip - diamant în diamant – sau cristalul poate găzdui un altfel de material, de exemplu safirul cu incluziuni de rutil. Incluziunile organice apar doar în chihlimbar, în care putem găsi plante pietrificate sau insecte de 50 milioane de ani. Incluziunile pot fi și bule de gaz – cavități complet goale nu s-au găsit încă.

În diamantele din bijuterii, imperfecțiunile sunt aproape deloc vizibile cu ochiul liber. În profesie se obișnuiește ca pietrele să fie examinate cu ajutorul unei lupe, imaginea analizată fiind cea care apare astfel mărită. Lupa este o lentilă fixată într-un cadru negru și permite o mărire de zece ori. Cadrul este negru pentru a nu influența culoarea pietrei inspectate. Procedura pare simplă și totuși necesită experiență vastă și cunoștințe de specialitate. Desigur, la o mărire mai puternică se pot observa alte defecte mai mici, dar este în mod convențional, defectele care nu se pot observa la o mărire de zece ori, se consideră inexistente. Mulți consideră că gradul de claritate are un efect asupra brilianței diamantului, dar acest lucru este valabil doar în cazul diamantelor cu un grad scăzut de puritate. Strălucirea diamantului este influențată în principal de calitatea tăieturii. Unele tăieturi maschează în mod avantajos incluziunile pietrelor, altele le reflectă în mod dezavantajos. Despre aceste aspecte găsiți detalii în capitolul care se referă la tăietură.