DESPRE CULOAREA PIETRELOR PREȚIOASE
Culoarea este proprietatea cea mai evidentă a diamantului, care influențează și prețul acestuia. Însă în cazul pietrelor prețioase culoarea nu reprezintă un semn distinctiv. Diferite pietre pot avea culori identice sau foarte asemănătoare, sau un anumit tip de piatră poate apărea în culori variate, iar unele pietre pot avea o culoare diferită la examinarea în lumină naturală și alta în lumină artificială. Și dacă acestea nu ar fi de ajuns să avem dubii față de culoarea unei pietre, e important să facem o mențiune: culoarea multor pietre prețioase este modificată și prin procedee artificiale.
În ceea ce privește în mod specific diamantul, culoarea este cea mai importantă componentă în ansamblul care stabilește prețul său. Din punct de vedere al prețului, contează culoarea, claritatea, tăietura și greutatea în carate, exact în această ordine. Din punct de vedere al frumuseții, ordinea este tăietura, culoarea, claritatea și greutatea în carate.
DE CE SCALA DE CULOARE A DIAMANTULUI ÎNCEPE LA LITERA D ȘI NU LA LITERA A ?
Scala de culoare GIA pentru diamantele incolore (albe). Incolor, aproape incolor, galben pal, galben foarte deschis, galben deschis. Diamantul de Clasificarea D este, conform laboratorului GIA (Gemmological Institute of America – Institutul Gemologic American), cea mai înaltă clasificare. Clasificarea se realizează de la D până la Z, iar la acest capăt se încadrează diamantele cele mai galbene. În această carte, considerăm clasificarea GIA drept standard, iar în tabelele comparative urmărim cum se compară aceasta cu alte clasificări făcute de celelalte laboratoare de marcă în domeniu. Mai demult, se foloseau denumirile Jager, River sau Water pentru diamantele perfect incolore, iar Cape pentru cele ușor gălbui. Când GIA a introdus scala D-Z în 1920, a făcut-o pentru a nu se putea confunda cu alte sisteme ce porneau de la A sau de la 0. Ceea ce GIA clasifică sub litera D, poate fi clasificat drept 0 de către AGS (American Gem Society).
Diamantele de clasa D, E, F sunt de o calitate excepțională. Uneori, sunt numite și incolore sau albe rare. Clasele Gși H denotă diamante albe rare sau de un alb fin. Până aproape de J, diamantele sunt clasificate drept aproape incolore și sunt considerate de calitate bună. De la K la M diamantele au o tentă puternic gălbuie sau maronie, și tot așa până la Z. Deoarece cea mai ușoară tentă de culoare poate însemna pierderi de circa 10 mii de dolari per carat, se spune, în glumă, că diamantele se cumpără purtând un tricou galben și se vând în magazine cu pereții vopsiți în albastru.
Examinarea culorii unui diamant este cel mai practic dacă îl așezăm cu platoul jos pe o hârtie albă. Putem folosi un clește special ce ne permite examinarea culorii din toate părțile, și este practic să comparăm diamantul nostru cu alte pietre deja clasificate.
În jargonul de specialitate, pe piața diamantelor se întâlnesc frecvent denumirile Cape, Jager sau River. Aceste denumiri învechite au fost folosite înaintea implementării sistemelor de clasificare. Următorul tabel ne arată ce culori aparțin aici și putem observa cum se corespund denumirile folosite de clasificări diferite.