Instrumentele 4C

Instrumente

MICROSCOP PENTRU DIAMANTE D-SCOPE [tăietură, culoare, claritate, fluorescență] D-Scope este un miscroscop binocular pentru diamante dezvoltat pentru utilizare prelungită. Modul special de iluminare ajută la obținerea unei imagini 3D clare asupra diamantelor ce pot fi manipulate ușor cu ajutorul sistemului cu vacuum. Există foarte multe posibilități de iluminare a pietrei. Iluminarea fundalului negru (darkfield) face posibilă analiza trăsăturilor interne ale diamantului (lumina sosind din lateralul pietrei). Sistemul de iluminare al microscopului permite analizarea fluorescenței, în plus, simulează lumina zilei. Microscopul poate fi dotat cu o cameră USB.

LUPA DE BIJUTIER

[tăietură, culoare, claritate] Lupa de magnificare cu cadru negru constă din trei lentile și mărește de 10 ori. Lupele mai ieftine au două lentile, acestea calibrează mai rău. Cele mai căutate mărci sunt: Bausch + Lomb, Nikon și Zeiss. Prețul unei lupe de calitate este undeva între 50-100 dolari. Lupa se ține la 2-3 cm distanță față de piatra examinată și de ochi. De regulă, prima dată se focusează pe suprafața pietrei, mai apoi se examinează interiorul. Examinarea profesionistă a pietrei necesită experiență îndelungată.

LUPA VIRTUALĂ SARINE LOUPE™

[tăietură, analiză de culoare, comerţ] Acest instrument face posibilă afișarea on-line a imaginii pietrei, furnizată de un sistem de magnificare pentru utilizatori aflați la distanță, pe ecranul unui calculator sau al unui telefon mobil cu sistem IOS. Imaginea virtuală 3D este alcătuită din mii de poze ale diamantului, iar pe această imagine se văd bine trăsăturile speciale ale pietrei.

SCANNER DE DIAMANTE DIAMENSION™ AXIOM

[analiza tăieturii și simetriei] Acest instrument automat este de fapt un scanner 3D cu rezoluția unui microscop. Face vizibile micile defecte de suprafață și de tăietură, realizând evaluări automate ale tăieturii-simetriei.

ȘABLON DE MĂSURARE STONE GAUGE

[carate, dimensiunea monturii] Șablonul măsurare din oțel este un instrument foarte util. Face estimări rapide ale greutății pe baza dimensiunii în cazul celor mai frecvente forme ale diamantelor (în cazul briliantelor, de la 0.01 până la 6 carate).

BALANȚA DIGITALĂ SARTORIUS CARAT SCALE

[greutate în carate] Balanță de precizie, ușor de utilizat, ce măsoară atât în carate, cât și în grame. Necesită calibrare frecventă.

SET CULORI GEMORO 1951 CZ MASTER SET PRO

[analiză culoare] Setul conține zirconiu de 0.5 sau 1 carat, calibrat folosind tehnici speciale, conținând culori de la notarea E până la N, conform scalei GIA. Conține și inele speciale, ce fac posibilă determinarea culorii diamantelor montate.

SCHNEIDER DIAMOND GRADUATING LAMP – LAMPĂ PENTRU ANALIZA CULORII

[analiză culoare] Lampa asigură lumină apropiată de cea naturală pentru examinarea culorii diamantului. Lumina are o temperatură optimă de 6500K, iar lampa dispune și de un modul UV

LAMPĂ MULTISPEC UV – ANALIZA FLUORESCENȚEI

[fluorescenţă] Camera obscură în miniatură furnizează suficientă lumină UV pentru a ne permite să efectuăm analiza fluorescenței unui diamant.

IDEAL SCOPE – ANALIZA FOCULUI

[analiza focului] Cu ajutorul instrumentului simplu, inventat de Garry Holloway și folosit pe scară largă, putem vedea dispersia luminii și focul diamantului, și ne putem face o imagine asupra simetriei pietrei.

În ultimii ani, munca specialiștilor care se ocupă cu diamante a trecut prin transformări semnificative din diferite motive. Microscoapele au devenit mai bune, au apărut instrumente de scanare de înaltă precizie și numeroase metode care optimizează șlefuirea diamantelor și revoluționează comerțul cu diamante. În cele ce urmează, prezentăm instrumentele ce nu pot lipsi din atelierul unui bijutier sau din magazinul ce comercializează diamante.