Majoritatea diamantelor nu sunt tratate, dar tendințele actuale arată că ne îndreptăm spre epoca tratamentelor. Numim tratament (treatment) orice aduce modificări pietrelor prețioase, cu excepția tăieturii și curățării. În literatura de specialitate, termenul englezesc enhancement (îmbunătățire) cuprinde atât tăietura, cât și tratamentul. Acest termen pare să indice că diamantele tratate sunt mai bune decât cele netratate, dar părerile diferă. Termenii de tratament și îmbunătățire, treatment-enhancement sunt folosiți și când se face diferența între tratamentele neacceptate și cele acceptate, existând și tratamente parțial acceptate. Tratamentele pot fi de mai multe feluri, în general acceptate de specialiști și altele mai puțin acceptate. Tratamentul aplicat diamantelor poate avea două direcții. Una dintre ele tinde spre modificarea culorii, cealaltă spre gradarea clarității.
CURĂȚAREA DIAMANTELOR CU AJUTORUL ULTRASUNETELOR
Curățarea nu este considerată tratament, dar putem ajunge la un efect semnificativ prin curățarea atentă și migăloasă. Curățarea bijuteriilor și pietrelor prețioase a fost facilitată de posibilitatea achiziționării de instalații profesioniste la un preț accesibil de circa 100-150 euro, ce pot fi folosite și acasă. Tehnologia este relativ simplă: obiectele pe care dorim să le curățăm cu apă sau cu substanțe de curățare, le expunem câteva minute la ultrasunete generatoare de căldură și presiune. Prin acest procedeu se curăță și suprafețele mici, greu de accesat.
Avantajele procedeului:
- este rapid, produce rezultate vizibile.
- este ieftin și rentabil.
Dezavantajele procedeului:
- în cazul diamantelor umplute cu ulei, ceară, material plastic sau un alt material pentru tratarea fracturilor interne, curățarea cu ajutorul ultrasunetelor este periculoasă, pentru că fisurile și fracturile pot fi mărite.
- curățarea cu ajutorul ultrasunetelor înlătură și acele materiale ce sunt folosite pentru corectarea defectelor de suprafață, acestea putând fi suplimentate ulterior.
- nu orice agent de curățare este potrivit pentru curățarea bijuteriilor.
- pietrele ce nu sunt montate corect pot să iasă din montură.
Notă: În cazul diamantului fără fisuri și defecte interne, curățarea cu ultrasunete nu implică riscuri. În schimb, nu se recomandă la pietrele prețioase organice (chihlimbar, mărgăritar, diverse scoici). Se cere atenție deosebită în cazul rubinului alb și al safirului, în schimb, pentru rubinul stea și safirul stea această procedură nu este recomandată. În același mod, nu se recomandă nici în cazul altor pietre prețioase, cum ar fi tanzanitul, feldspatul, fluoritul, iolitul, kunzitul, lazuritul, malachitul, opalul, topazul, turcoazul, zirconia, etc.