Tratament HPHT (High Pressure High Temperature)

Cu această tehnologie relativ nouă, diamantul poate fi înălbit, respectiv i se pot da diferite culori sau i se poate intensifica nuanța. Tehnologia a fost dezvoltată în anii 70, pietrele colorate astfel ajungând pe piață la începutul anilor 2000, și a fost nevoie de încă zece ani pentru ca afluxul pietrelor tratate în acest fel să devină semnificativ.

CLARIFICAREA CONCEPTULUI DE HPHT

Procedeul HPHT este discutat și în capitolul despre tratament și în cel despre diamantele artificiale. Posibilitatea de a crea diamante în mod artificial a fost abordată la diferență de câțiva ani în două locuri diferite: în 1952 în Suedia la ASEA și în 1955 la General Electric (GE) în Statele Unite. Suedezii au încercat să păstreze secretul asupra procedeului, în schimb americanii l-au descoperit după câțiva ani și l-au patentat. Rezultatele de atunci nu erau diamante de calitate gemă, ci doar dovada că diamantul poate fi obținut și în condiții de laborator.

Procedeul HPHT poate fi folosit pentru modificarea culorii diamantului, respectiv:

  • colorarea diamantelor naturale sau artificiale
  • obținerea de diamante sintetice

În 1999, GE și Lazare Kaplan au reușit să modifice culoarea unor diamante maronii, de tipul IIa. În același mod, GE a reușit să decoloreze diamantele de tipul Iia fără azotați. Procedeul ce modifică structura diamantului are loc la 2000 grade Celsius și o presiune de 60 mii de atmosfere. În total, mai puțin de 1% din diamante sunt potrivite a fi expuse tratamentului pentru modificarea culorii HPHT. Tabelul de mai jos cuprinde combinațiile posibile de culori obținute în urma tratamentului HPHT. Facem următoarele precizări:

  • În anul 2000 au apărut pe piață diamante negre a căror culoare a fost obținută prin tratament termic fără presiune și nu au tenta verde închis, similară diamantelor iradiate. Culoarea neagră este dată de grafit. Cu ajutorul procedeului, la o temperatură de 1900 grade Celsius, din pietre industriale se pot obține pietre de calitate gemă.
  • Folosirea simultană a tehnologiei HPHT și a iradierii lărgește spectrul de culorilor posibil de obținute.