Acest procedeu era folosit pentru intensificarea culorii și brilianței diamantului, dar astăzi este mai puțin frecvent, pentru că vopsirea este mai simplă și mai eficientă. Cel mai frecvent, în cadrul monturii, se așează o folie metalică în jurul pavilionului, care colorează în mod avantajos piatra. Acest procedeu este folosit frecvent în cazul imitațiilor din sticlă.
Învelirea (coating)
Datorită dezvoltării tehnologiei, învelirea nu prea mai este practicată. Cu ajutorul ei, diamantele pot fi înălbite (li se poate reduce tenta gălbuie), respectiv diamantele maronii și gălbui pot căpăta o culoare mai puternică, respectiv portocalie, galbenă, verde, albastră, roșie, roz sau purpurie. Cel mai frecvent se colorează rondista (girdle) și pavilionul, nu diamantul întreg. Unele soluții sunt mai rezistente, decât altele. Învelirea se poate face cu diferite vopsele, materiale plastice, lacuri de unghii, aur, fluorură de calciu și diverși oxizi de metal. Au existat și cazuri, în care și specialiștii au fost derutați de diamantele tratate prin învelire.
În general, învelirea este vizibilă la o magnificare de 45 ori sau mai mare. Suprafețele mici se pot uza, sau se întâmplă ca în unele locuri, vopseaua să fie aplicată în strat mai gros, sau are o culoare mai puternică. În alte cazuri, examinarea fluorescenței sau chiar spectroscopul demască intervenția.
Iradierea (irradiation) În general, diamantele sunt supuse iradierii după tăietură, cu așa-numitul accelerator linear cu electroni de mare energie sau cu neutroni. Efectul este uniform, culoarea finală a pietrei depinde de tipul de diamant și de durata iradierii. Iradierea pietrelor gălbui sau maronii va produce diamante de culorile verde, albastru, galben, portocaliu, negru (verde închis) și uneori roz, mov sau roșu. În majoritatea cazurilor, iradierea este urmată de o încălzire la 800-1000 grade Celsius (annealing) pentru mărirea intensității culorii. Culoarea astfel obținută este în cele mai multe cazuri stabilă, dar un bijutier priceput poate să obțină schimbări în culoare.
Dacă așezăm briliantul pe partea lată, în cazul diamantelor iradiate, în apropierea culetului apare efectul de umbrelă întoarsă. Cauza acestui fenomen este diferența în concentrația de culoare, care însă nu este vizibilă examinând piatra dinspre blat. Diamantele negre naturale nu pot părea de un verde închis la lumină puternică, dacă apare nuanța verzuie în cazul lor, acesta este un semn că piatra a fost iradiată. Culoarea puternic roșie sau roz a diamantului iradiat are o fluorescențaă portocalie diferită de cea a diamantelor naturale. Cea mai sigură cale pentru a detecta iradierea este examinarea cu ajutorul spectroscopului.