Diamante celebre

Diamantul Cullinan a fost numit după Sir Thomas Culliman, proprietarul minei sud-africane unde piatra a fost descoperită. Mina respectivă este faimoase Premier Mine, de unde provin foarte multe diamante mari: aici au fost găsite 750 de diamante mai mari de 100, iar o pătrime din pietrele mai mari de 400 carate provin de aici. Proprietarul minei Premier Mine este, din 2007, Petra Diamonds, înainte a aparținut grupului De Beers. Doar unul singur, diamantul Sergio îl depășește, însă acesta este un carbonado, adică diamant negru, probabil de origine extraterestră. Diamantul Sergio are 3167 de carate și a fost descoperit în Brazilia în 1895. Diamantele carbonado însă nu sunt speciale doar în privința culorii, ci diferă de celelalte diamante și prin faptul că sunt foarte dificile de tăiat.

Culoarea diamantului Cullinan nu a fost clasificat într-un laborator independent, însă specialiștii estimează că ar fi de D-E. Piatra brută uriașă de 3,106.75 carate (sau 621.350 grame) a fost despicat în 9 pietre mai mari și 96 mai mici. Despicarea a fost executată de către Joseph Asscher din Amsterdam, cel mai apreciat specialist din epocă. Pietrele obținute astfel sunt numerotate cu cifre romane. De exemplu, diamantul cunoscut sub numele de Great Star of Africa este Cullinan I., Second Star of Africa este Cullinan II., Lesser Stars of Africa e Cullinan III., și așa mai departe. Diamantul a fost oferit regelui britanic George al VI-lea, care a și acceptat cadoul.

Cea mai mare piatră obținută din diamantul brut Cullinan, Great Star of Africa sau Cullinan I. are 530.4 carate și împodobește sceptrul regesc. Până în 1985 a deținut recordul mondial de cel mai mare diamant șlefuit, dar de atunci acest titlu îl are diamantul Jubilee. Great Star of Africa are dimensiuni de 8.9 × 45.4 × 27.7 mm și este tăiat în formă de pară, cu 76 de fațete.

Diamantul Excelsior

Piatra brută a fost găsită în mina Jagersfontein din Africa de Sud, în 1893. Este de culoarea G, adică aproape incolor( near colorless) și a conținut câteva incluziuni negre de carbon. Până la descoperirea diamantului Cullinan, Excelsior a fost cel mai mare diamant, cu 971,75 de carate. Proprietarii au decis să însărcineze compania Asscher cu despicarea pietrei în mai multe diamante mai mici, iar metoda prin care acesta s-a realizat este considerată cea mai proastă decizie din istoria diamantelor. Cea mai mare piatră obținută este Excelsior I, de 69.88 carate. După despicare s-au obținut 11 de pietre mai mari, în jur de 11 carate.

 

Star of Sierra Leone

 

A fost cumpărat de către bijutierul newyorkez Harry Winston de la guvernul Sierrei Leone. Piatra este de origine aluvială, și a fost descoperită în Diminco. Bijutierul a încercat să obțină o singură piatră șlefuită din diamantul brut, acesta fiind al treilea cea mai mare din lume dintre pietrele de calitate gemă, și a încercat tăietura smarald (emerald cut). Piatra obținută a avut 143,2 de carate, însă a prezentat o incluziune, din cauza căreia mai târziu a despicat-o în 17 de pietre, din care 13 sunt de o claritate perfectă (flawless). Piatra cea mai mare este un diamant pară de 53,96 carate.