Extractia

Cel mai mare zăcământ de diamante de calitate gemă se găsește în câmpiile aluvionare Marange, în Zimbabwe, pe o suprafață de 400 kilometri pătrați. Avantajul mineritului în depozite aluvionare este că acesta poate fi efectuată chiar și manual, în schimb, exploatarea la suprafață sau mineritul în subteran sau cel oceanic necesită investiții substanțiașe în utilaje. Zăcămintele au fost descoperite în anul 2000 de către De Beers, iar în prezent se află în proprietatea statului. Alte zăcăminte aluvionare importante: Almazij Anabara (Rusia), Nyizsnyij-Lenszk (Rusia), Mirny (Rusia), Nyurba (Rusia), Somiluana (Angola).

În ce privește alte proiecte decât cele aluvionare, lista mondială cuprinde următoarele mine importante:

Jubileum Alrosa Republica Saha, Iacutia Liderul modial Alrosa deține controlul asupra  circa 95% din producția rusească. Operează în total 19 mine (încă două în pregătire). Mina Jubileum a produs în anul 2009 peste 9 milioane de carate.
Udachnaya Alrosa Republica Saha, Iacutia În 2014 a produs 5.5 milioane de carate, cu rezerve cel puțin până în anul 2051.
Mirny Alrosa Siberia de Est A produs 2.2 milioane de carate în 2014 și are rezerve pentru încă 60 ani.
Argyle Rio Tinto Australia de Vest Cea mai importantă mină pentru diamantele colorate. Pe lângă cele roz și roșii, se găsesc multe pietre maro, numite industriale, de aceea valoarea producției este relativ scăzută. În 2014 a produs 12.6 milioane de carate.
Catoca Sociedade Mineira de Catoca Endiama (32.8%), ALROSA (32.8 %), Sonangol (18 %) și Odebrecht (16.4%) Saurimo, Angola În 2014 a produs 7 milioane de carate, conform estimărilor având rezerve până în anul 2044.
Venetia De Beers Limpopo, Africa de Sud În 2014 a produs 3 milioane de carate. Își propune transformarea într-o mină subterană.
Grib Lukoil Arhangelsk Extracția a pornit în forță în 2014, cu o expectanță de circa 7 milioane de carate anual.
Jwaneng Debswan (parteneriat între Botswana și Grupul De Beers) Botswana Cea mai promițătoare mină, are depozite substanțiale, cu productivitate până cel puțin în anul 2025.
Orapa Debswana (parteneriat între Botswana și Grupul De Beers) Botswana Cea mai valoaroasă mină la nivel global, în ce privește valoarea cumulată a diamantelor extrase. În anul 2014 a produs 12.9 milioane de carate.
Letseng Gem Diamonds Lesotho Produce diamantele cele mai scumpe la preț per carat. Dacă în anul 2014 a produs 110 mii de carate, prețul mediu per carat depășește suma de 2000 dolari.
Diavik Domino Diamond Canada În 2014 a produs 6 milioane de carate, are rezerve până în 2023.