În lume fucţionează nu mai mult de aproximativ 50 de mine de diamante. Numărul relativ mic de mine poate fi înţeles dacă luăm în calcul care sunt condiţiile esenţiale pentru investirea într-o mină. Prima condiţie este să existe kimberlite. A doua ca acestea să conţină diamante. A treaia este ca să conţină diamante în cantitate şi calitate demnă de investire în deschiderea unei mine. Anual se investesc sume uriaşe, între 200 şi 1000 de milioane de dolari în explorarea resurselor de diamante.
În anii 2010, cu producția de diamante de calitate gemă de circa 20 milioane de carate, Rusia și Congo erau cei mai mari producători de diamante. Cele două țări se întrec de la an la an, în funcție de epuizarea zăcămintelor și descoperirea unor noi zăcăminte. Diamantele rusești sunt în general mici ca dimensiuni, dar rezervele sunt semnificative, nefiind de neglijat nici faptul că aici se află trei dintre cele mai mari mine din lume: Jubileum, Udachnaya și Mirny.
Australia produce diamante de calitate gemă de circa 10 milioane de carate pe an. Pe lângă aceasta, rezervele continentului sunt cele mai mari, de circa 25 milioane de carate. Un alt producător important este Botswana, care a intrat pe piață în 1970, dar fluctuează cu o producție între 7-23 milioane de carate. Între producătorii importanți se mai află: Zimbabwe (11 milioane carate), Canada (11 milioane carate), Angola (8 milioane carate), Republica Sud-Africană (2.8 milioane carate), Namíbia (1.5 milioane carate), Lesotho (480 mii carate), Sierra Leone (300 mii carate), Republica Centrafricană, Guineea și Tanzania. Cu excepția Europei și Antarcticii, pe toate celelalte continente există zăcăminte de diamante.
Mai mult de jumătate din producția globală de diamante este împărțită între două companii. Una este prestigioasa și binecunoscuta companie sud-africană De Beers Group, despre care se spune pe piață că ar fi dificilă și rigidă, iar celălalt e gigantul rus Alrosa, care a intrat în atenția presei internaționale în 2013. De Beers a pierdut treptat rolul său de lider: în 1980, controla circa 80% din piață, în 2005, acest procent a scăzut la 43%. Acest fapt se datorează eșecului de a accesa producția din Australia, Canada și Rusia. Din 2013, Grupul De Beers extrage diamante din minele din Botswana, Africa de Sud, Namíbia, Canada și Angola, ceea ce reprezintă 24% din producția globală de diamante. Cel mai mare concurent este compania rusească Alrosa, care a intrat pe bursă în anul 2013, și a întrecut Grupul De Beers în ceea ce privește cantitatea de diamante dar nu și în calitatea lor.
Alrosa este o companie rusească, deținută majoritar de Statul Rus, care produce 100% din diamantele comercializate în Rusia și asigură 28% din producția globală. Alrosa deține participații și în Angola și Botswana. În mod similar Grupului De Beers este prezent în producția, prelucrarea și comercializarea diamantelor. Compania Rio Tinto este cel mai important jucător în extracția diamantelor din Australia. Mineritul diamantelor reprezintă doar o mică parte din activitatea firmei, dar este suficientă pentru a-i asigura locul trei în lume și, nu întâmplător, locul unu în extracția de pietre colorate. Se ocupă de exploatare și în Canada, Australia, Zimbabwe și India.
Conform raportului Rapaport, producţia de diamante brute a scăzut în 2015 ceea ce este prima scădere în ultimii 3 ani. În ceea ce priveste valoarea, scăderea este de 4.2% conform studiului Kimberley Process fiind de 13.88 miliarde $. Deşi numărul în carate a crescut cu 2.1% ajungînd la 127.4 milioane, preţul mediu pe carate a scăzut cu 6.2 % fiind de 108.96$ pentru piatra brută.
În 2015 ca volum, Rusia a depăşit Botswana devenind cel mai mare producător de diamante. Acesta a fost posibil prin mărirea volumului de diamante brute minate de cu 14% la valoarea de 4.24 miliarede $ pentru care a fost nevoie de o creştere de 9.4% în volumul de carate ajungînd la 41.9 milioane de carate. Botswana însă a scăzut producţia cu 18% ca valoare fiind 2.99 miliarede de $ ceea ce ca volum de producţie a însemnat o scădere de 16%fiind 20.8 milioane de carate. Deşi Rusia a produs mult, valoarea media a caratelor ruseşti este relativ mică, de 101.15 $. Această valoare Botswana este semnificativ mai mare de 143.73. $.