Primii pasi sa devii profesionist

Putem afla multe despre un diamant la prima vedere, fără vreun aparat sofisticat. Mai jos vă prezentăm niște sfaturi utile.

1. O părere obiectivă despre un diamant poate fi formată doar dacă piatra nu este montată. De aceea, pe cât este posibil, diamantul trebuie examinat fără a fi în montură. Montura poate acoperi defectele, în unele cazuri chiar pe cele formate în procesul montării. Încă un factor deloc de neglijat este acela că putem stabili cu exactitate doar culoarea pietrei, fără montură.

2. Piatra examinată trebuie să fie curată. La cererea noastră, comerciantul poate curăța diamantul. Dacă acest lucru nu este posibil, să suflăm peste piatră și să o ștergem cu batista. Inelul cu diamant se poate curăța foarte rapid acasă, cu un amestec din detergent pentru vase și amoniac.

3. La examinare, atenție cum prindeți piatra!  Este indicat să ținem diamantul de la margine. Uneori se folosește un clește special sau o clemă specială pentru pietre prețioase, dar utilizarea acestuia necesită o anumită experiență. Dacă folosim un clește similar, se cuvine să cerem permisiunea vânzătorului, pentru că, folosit în mod incorect, cleștele poate să provoace leziuni pietrei. 

4. Să fiți atenți la lumină. Pentru o examinare adecvată este nevoie de o lumină corespunzătoare. Când este posibil, se recomandă examinarea la lumină naturală.  

5. Examinați toate fațetele pietrei dar și interiorul acesteia. Piatra trebuie întoarsă pe toate fețele și examinată din mai multe unghiuri, incluzând marginile, atunci când folosim lupa să studiem atât suprafața sau interiorul pietrei. Lupa care are cadru negru de magnificare se se găseşte foarte uşor printre instrumentele magazinelor de optică.  Examinarea prin magnificarea de zece ori este o cerință standard în cazul bijuteriilor. Lupa ne ajută să evaluăm calitatea tăieturii, să observăm fisurile, fracturile, zgârieturile, să evaluăm calitatea marginilor, dacă sunt bine definite sau de o calitate mai slabă, rotunjite.  Lupa este utilă și pentru a ne ajuta să vedem eventualele bule, incluziuni, crăpături. Pentru o utilizare precisă şi o focusare bună este nevoie de experiență vastă. Putem începe folosirea lupei ținând-o la o distanță de 2,5 cm în fața ochilor și la aceeași distanță față de obiectul examinat.

6. Regula de 20%. La compararea a două diamante de calitate și de formă identică, nu putem distinge cu ochiul liber diferențe de câteva sutimi în mărime, sau greutatea în carate. Greutatea în carate trebuie să difere în proporție de cel puțin 20% pentru ca diferențele să fie vizibile cu ochiul liber.