Primii pasi sa devii profesionist

Set de examinare profesionistă a culorii Diamond Master.

7. Sfaturi de clasificare rapidă​. Dacă pe o piatră se observă incluziuni cu ochiul liber, piatra nu are o clasificare mai mare de I1. Dacă sub lupă putem vedea particule negre, fisuri minuscule sau incluziuni mai mari decât un cristal de sare, diamantul este clasificat cel mult SI1. Dacă nu vedem nimic cu ajutorul lupei, acesta poate fi VS1 sau VS2. Dacă punem diamantul pe o carte de vizită albă și observăm chiar cea mai palidă nuanță de galben, piatra este cel mult de clasa K.

8. Examinarea culorii. Culoarea diamantului se stabilește de obicei cu ajutorul scalelor de culoare imprimate pe hârtie sau cu ajutorul unor specimene de culoare. Scala imprimată pe hârtie este cel mai răspândit instrument și poate fi achiziționată de la comercianții mai mari. După ce ne asigurăm că lumina și mediul nu influențează culoarea diamantului, înainte să examinăm piatra, este recomandat să ținem ochii închiși timp de câteva secunde.

9. Recunoașterea rapidă a imitațiilor din sticlă. Diamantul lasă urme de zgârieturi pe sticlă fără ca el să se zgârie. Testul de zgârietură poate fi folositor, dar trebuie utilzat cu multă rezervă, pentru că numeroase imitații de diamant crestează bine sticla. Pe de altă parte, dacă diamantul are fisuri, la o crestare puternică ar putea să se spargă. Un alt mod de examinare se bazează pe faptul că diamantul este un excelent conducător termic. Dacă suflăm peste el și condensul persistă pe piatră mai mult de 3-4 secunde – comparativ putem folosi de pildă oglinda din baie – atunci aceasta în mod cert nu este un diamant.  Dacă avem posibilitatea să examinăm diamantul și în afara monturii, așezăm diamantul cu blatul pe o hârtie de ziar tipărit mărunt, culetul fiind înspre noi.  Dacă formele literelor sunt ușor vizibile, în mod cert piatra nu este un diamant.  

10. În cazul cumpărării diamantelor single (singur sau solitaire) cel mai important aspect la care trebuie să fim atenți este calitatea tăieturii. În ceea ce privește claritatea, se recomandă gradul VS2 sau mai bun. Din punct de vedere al culorii, este caracteristic faptul că diamantele tăiate preiau culoarea mediului în care se află. Din această cauză, culoarea monturii este un factor foarte important.  Montura din aur galben este favorabilă pietrelor mai galbene, pentru că se formează un contrast care pune în valoare diamantul.  Adică, diamantele din clasele de culoare J-K se montează de preferinţă în aur galben. În schimb, dacă prindem un diamant de culoare D în aur de 18 carate, acesta se comportă ca unul de clasa J sau K. Pietrele foarte deschise la culoare sunt bine puse în valoare în monturi deschise la culoare, de pildă albe sau roze.  

11. În cazul diamantelor pereche – în mod caracteristic la cercei – pe lângă potrivirea dimensiunii și calitatea tăieturii – importante datorită simetriei – nu este de neglijat să ne asigurăm că pietrele nu diferă nici din punct de vedere al fluorescenței.

12. La alegerea pietrelor grupate este importantă simetria, deci un factor cheie poate fi reprezentat de faptul că pietrele trebuie să fie de un calibru identic, iar diferența de culoare să fie de cel mult două nuanțe. Și în cazul cadranelor de ceas este foarte important ca diamantele să fie calibrate identic.