Care este motivul pentru care în ultimii ani se extrag diamante de greutate tot mai impresionantă? — îşi pune întrebarea o analiză recentă în The Economist.

La începutul acestui an Sotheby’s a prezentat Lesedi La Rona, o piatră de mărimea unei mingi de tenis avînd 1,109 carate, fiind al doilea cel mai mare diamant după Cullinan. Este de remarcat că 20 din cele mai mari diamante descoperite din 2000 în coace au fost descoperite în ultimii trei ani şi cele mai multe provin din două mine: Letšeng din Lesotho şi Karowe din Botswana. Ambele mine sunt interese De Beers.

Lesedi La Rona

Totuşi, în mod paradoxal, faptul că au început să apară pe piaţă diamante din ce în ce mai mari are o legătură strînsă cu faptul că cota de piaţă a De Beers a scăzut de la 80% în 2000 la 30-35% în prezent. Cu toate că De Beers a fost inovatorul absolut în tehnologii de minierit diamante, logica de marketing a companiei s-a axat pe vînzarea a miilor de carate de pietre de dimensiuni medii şi mici. Volumul a mulţumit compania. Acum însă, cu scăderea cotei de piaţă, De Beers este motivat să investească mai mult în extracţia pietrelor mai mari.

Tehnica de extracţie a diamantelor s-a axat pe minarea eficace a mărimilor mici şi mediocre chiar cu riscul ca pietrele mai mari să fie fărîmiţate pe parcurs în bucăţi mai mici. Deşi diamantele sunt cele mai tari materiale, dacă se lovesc într-un unghi anume, se rup uşor. Ideea este ca diamantele mari pot supravieţui transportului de roci dacă sunt identificate în fazele primare ale transportului. Technologia cu raze X a existat şi pînă acum fiind folosită pe scară largă în identificarea diamantelor minuscule printre miile de tone de rocă. Acum, prin explozia informaticii, este posibilă identificarea diamantelor mai mari mai repede, înainte ca roca să intre pe benzile rulante. Este o investiţie în tehnologie spre avantajul De Beers evident foarte rentabil. Pe cînd un carat de diamant şlefuit în forma unei pietre de un carat de calitate excelentă este de $30 mii, preţul caratului într-un diamant de aceeaş calitate într-o piatră de 100 carate este peste de $200 mii. (The Economist)