Claritatea

Sistemul de evaluare a clarităţii GIA.   Diagrama ce prezintă gradele de claritate conform GIA (Plotting diagram). La clasificarea diamantelor, caracteristicile și claritatea acestora sunt prezentate în mod similar. Diagramele au reprezentări grafice proprii pentru fiecare caracteristică, iar aceste reprezentări diferă în funcție de sistemul de clasificare.

Cel mai larg răspândit sistem de clasificare este cel al Institutului Gemologic American, Gemological Institute of America (GIA). Potrivit acestuia, claritatea diamantelor este precizată astfel:

IF (Flawless): fără incluziuni și fără pete vizibile sub lupă. O asemenea piatră este foarte rară și scumpă. Conform clasificării GIA, un diamant poate fi clasificat FI și dacă pavilionul are fațete extra, flanșa are părți brute (naturals), și conține particule interne ce nu reflectă lumina, nu sunt colorate sau albe și nu afectează transparența pietrei.

VVS1 și VVS2 (Very, Very Slightly Included): Conține incluziuni miniscule sau pete de mărimea unui vârf de ac, vizibile sub lupă. O asemenea piatră este rară și scumpă. Dacă incluziunile minuscule sunt albicioase, colorate sau reflectă lumina, de obicei nu se acordă clasificare peste VVS1. Pentru stabilirea clasificării VVS este mai recomandată utilizarea microscopului decât a lupei.

VS1 și VS2 (Very Slightly Included): conține incluziuni sau pete mai mari decât un cristal de sare, însă nu conține carbon și nu are fisuri sau fracturi. Acest tip de diamant este considerat de înaltă calitate. Diferența dintre VS1 și VS2 este dată de numărul incluziunilor și nu de tipul acestora.

SI1 (Slightly Included): conține incluziuni mai mari decât un cristal de sare și pete, dar acestea pot fi și bucățele de carbon sau fisuri. Aproape toate diamantele SI1 sunt “eye-clean”, adică defectele nu sunt vizibile cu ochiul liber. Aceste diamante sunt considerate de calitate bună.

I1 (Imperfect) în Europa P1 (Piqué): conține incluziuni vizibile cu ochiul liber, dar este de o calitate ce îl face comerciabil. Un diamant bine șlefuit de tipul I1 poate fi mai frumos decât unul din categoria SI2 tăiat prost.