Claritatea

Puncte de vedere practice

  • La clasificarea purității se ține seama de următoarele puncte de vedere: suprafața/mărimea/numărul/localizarea eventualelor defecte (de pildă, sub platou se văd mai bine și se reflectă mai tare, astfel piatra respectivă va primi o clasificare mai dezavantajoasă – acesta se numește diamant reflectorizant)/ culoarea și contrastul față de mediul în care se află (relief)
  • Diferențele dintre cele patru grade superioare pot fi depistate doar de către experți. Incluziunile relativ ușor de observat încep la gradul de clasificare VS
  • Diamantele din cele patru grade superioare de clasificare sunt cumpărate în general cu scop de investiție, sunt rar purtate ca bijuterii. Aceasta se datorează faptului că diamantul este vulnerabil, chiar dacă este cea mai dură substanță terestră.
  • Pe piață se întâlnesc și pietre de clasificare SI3, aceasta este o clasificare făcută de laboratorul european European Gem Laboratory (EGL). Este o clasificare disputată, deoarece corespunde tipului I1, și se consideră supraevaluare.

Tabel comparativ al celor mai importante sisteme de clasificare

VIZIBIL/ INVIZIBIL GIA AGS HRD IGI EGL USA EGL INT.
FĂRĂ INCLUZIUNI VIZIBILE CU OCHIUL LIBER
(100% EYE CLEAN)
FL/IF IF LC+ IF+ IF+ IF+
VVS1 VVS1 LC-/VVS1 IF-/VVS1 IF IF+
VVS2 VVS2 VVS2 VVS2 VVS1 IF+
VS1 VS1 VS1 VS1 VVS2 IF
VS2 VS2 VS2 VS2 VS1 VVS1/VVS2
FĂRĂ PREA MULTE INCLUZIUNI VIZIBILE CU OCHIUL LIBER
(80% CHANCE)
SI1 SI1 SI1 SI1 VS2 VVS2/VS1
FĂRĂ MULTE INCLUZIUNI VIZIBILE CU OCHIUL LIBER
(10% CHANCE)
SI2 SI2 SI2 SI2 SI1 VS1/VS2
CU INCLUZIUNI
(NOT CLEAN)
I1 I1 P1 SI3 SI2 VS2/SI1
I2 I2 P2 I1 SI3 SI1/SI2
I3 I3 I3 I2 I2 SI2/SI3
nu există nu există nu există I3 I3 I1

Pretul si claritatea

Foarte puțini pot face diferența între două grade de claritate, până la clasificarea slabă. Cu toate acestea, claritatea este un factor hotărâtor în ceea ce privește valoarea diamantului. Există abateri de până la 25 ori între diamante cu tăietură similară și număr de carate asemănător. Claritatea poate fi îmbunătățită prin plombare sau tratare cu laser, dar nu orice reparație este permanentă. De aceea este indicat ca la cumpărare să se întrebe dacă diamantul a fost supus vreunui tratament sau cu ce metodă a fost înnobilat. Puteți citi detalii despre acestea în capitolul dedicat tratării diamantelor.