Comertul cu diamante

Piețe în curs de dezvoltare

Conform unei previziuni publicate la sfârșitul anului 2014 (McKinsey&Company), producția de diamante de calitate gemă nu se modifică până în anul 2025. Mai târziu, cantitatea exploatărilor va scădea cu 10-20%, datorită costurilor de producție mai ridicate și epuizarea stocurilor. Cererea de pe piață, mărită din cauza consolidării rapide a clasei mijlocii din China, respectiv India cauzează o presiune tot mai ridicată asupra comerțului cu diamante. Interesul pentru diamantele de marcă va fi iarăși în creștere, iar în cazul celorlalte diamante va deveni tot mai importantă diferențierea lor. Va crește simțitor rolul platformelor de comercializare on-line, iar tehnologia oferă tot mai multă relevanță ofertelor magazinelor. În paralel, piața diamantelor sintetice de calitate și de greutate în carate tot mai ridicată, și din ce în ce mai greu de recunoscut, se extinde tot mai mult și acest lucru poate avea impact asupra preferințelor cumpărătorilor de pietre prețioase.

Stabilirea prețului unui diamant

Ca și în cazul oricărui alt produs, prețul diamantului este stabilit de piață. Însă diamantul este un produs complex, astfel orientarea este mai ușoară dacă cunoaștem prețul actual de referință pe piață. Comerțul internațional ține seama de doi indici de referință. Unul dintre ei este Grupul Rapaport (The Rapaport Group), celălalt este IDEX. Indicele Rapaport (Rap List) este cel mai important punct de referință pentru comercianții de diamante, începând cu 1978. Rap List conține prețurile diamantelor albe (incolore) conform clasificării 4C. Pagina Rapnet.com aparține Grupului Rapaport și este una din bursele de valori online în comerțul cu diamante B2B. Concurentul este Idex Online (Idexonline.com), care, începând cu anul 2000, oferă propria listă de referință.

Brokerii de diamant ai celor două platforme, comercializând aproximativ 1.5-2 milioane de diamante în total, furnizează materia primă pentru majoritatea bijutierilor lumii. Statisticile de preț sunt publicate săptămânal de către RapNet și IDEX, sunt protejate prin dreptul de autor, iar accesul este condiționat doar pentru abonați. Diamantele tranzacționate la bursă și pe piețele online sunt acompaniate de așa-numite certificate, ce conțin descrierile celor mai importante caracteristici, și nu prețul estimativ. Acestea sunt întocmite de către organismele de clasificare, adică laboratoarele internaționale de gemologie.

După ce diamantul a devenit un mijloc de investiție, a fost justificată apariția laboratoarelor de clasificare. Laboratoarele au dezvoltat criterii proprii de evaluare și clasificare, astfel, pentru comercianții cu experiență, colaționarea clasificărilor a devenit o rutină.

Primele 5 laboratoare de top sunt GIA (Gemmological Institute of America), HRD (HRDAntwerp Institute of Gemmology), AGS (American Gem Society Laboratories), IGI (International Gemological Institute) și EGL (EGL International Gemological Laboratories).

Pentru comercianți, este un indiciu important care dintre aceste laboratoare a realizat clasificarea diamantului dat. De exemplu, clasificările emise de laboratoarele EGL din Hong-Kong sau Israel nu sunt la fel de demne de încredere ca alte clasificări. Conform estimării Rapaport, cel mai sever sistem de clasificare este cel aplicat de GIA, cel mai puțin sever în ce privește claritatea și fluorescența este EGL, drept urmare, Rapnet nu mai acceptă clasificările EGL.