Diamante celebre

Millenium Star

 Este cel mai mare diamant flawless alb tăiat, după Centenary Diamond. A fost găsit în Zair în mina aluvială Mbuju-Mayi. Grupul De Beers a achiziționat piatra de 777 de carate în toiul războiului civil, iar tăietura a fost executată de către renumitul Steinmetz Group, prin folosirea și technologiei laserului. Echipa internațională a decis, după mai multe luni de proiectare, să despice piatra brută în trei, iar Millenium Star a fost șlefuit din partea cea mai mare. Specialiștii au experimentat pe mai mult de 100 de modele din plastic, și au șlefuit diamantul într-un laborator special, iar procesul a durat trei ani. Directorul general De BeersHarry Oppenheimer a spus despre produsul final că este cel mai frumos diamant pe care l-a văzut vreodată.

A fost expus la expoziția din Londra a companiei De Beers din 2000, și a fost prezentat de către Sophie Marceau, fata Bond din filmul James Bond de atunci. În timpul expoziției, diamantul a fost înlocuit cu o imitație, pentru că s-a aflat că se plănuiește furtul lui. Oppenheimer nu a dorit să estimeze valoarea diamantului Millenium Star, fiindcă l-a considerat de neprețuit. În schimb, presa de specialitate îl estimează la 100 milioane de lire sterline.

Diamantul Orlov (Orloff)

Se află în proprietatea statului rus. Diamantul, care la momentul actual aparține statului rus, provine din India, mai precis din mina Kollur din Andraha Pradesh. În forma brută avea aproximativ 300 de carate. În 1747, un soldat francez l-a furat din templul Sriragami (Tamil Nadu), ridicat în slava lui Sri Ranganathaswarny, unde diamantul a ocupat rolul ochiului zeității. Soldatul a dezertat, apoi s-a convertit la hinduism și a lucrat ani de zile în jurul templului unde creștinii nu aveau acces. Diamantul a trecut prin mâinile mai multor comercianți până ce a ajuns în Amsterdam. Contele Grigori Orlov l-a cumpărat de la un comerciant iranian.

Orlov a fost iubitul țarinei Ecaterina cea Mare, din relația lor s-a și născut un copil ilegitim, însă cei doi s-ai îndepărtat pentru că Ecaterina a început să îl favorizeze pe Grigori Alexandrovici Potiomkin. Orlov a sperat ca diamantul să îl ajute pentru a reintra în grațiile țarinei, însă s-a înșelat. Ecaterina nu a fost prea preocupată de diamant, i-a poruncit bijutierului său să monteze diamantul - pe care ea l-a numit Orlov - în sceptru, și piatra a ajuns în adâncurile tezaurului.